RHL karikavõistluste Eurofasteners Karika I ringi mängud olid vaatemängulised, iga üks omal moel.

06.12.2019 tehti algust RHL karikavõistlustega, võitlemaks Eurofasteners Karikale. Kokku osaleb karikavõistlustel 11 võistkonda, ja 6.detsembril selgusid I.ringi kahes kohtumises esimesed edasipääsejad veerandfinaali, kolmas I ringi kohtumine peeti 8.detsembril.

  VS

06.12.2019 kell 19.40 tehti Arte Gümnaasiumis avalöök, kui kohtusid omavahel BC Rawest ja LakiLakid. Siin midagi ennustada ei olnud, kuna BC Rawesti jaoks oli tegemist esmase tutvusega Retlar Harrastuskorvpalli Liiga tegemistes. Küll oli teada, et võistkond mängib juba aastaid oma lõbuks regulaarselt, aga võistlusmänguna oli tegemist BC Rawesti jaoks esmakordse “üritusena”. LakiLakide ajalugu on võistlussituatsioonides ajatu…

Karikavõistluste ajaloolise, esimese korvi, viskasid üllatuseks just esimest ametlikku mängu mängiv BC Rawesti võistkond, kui kerged kaks punkti tõi Margus Nurmela. Aga vot edasi läks juba raskeks. Enne, kui hardstylerid arugi said, olid LakiLakid teinud 11-0 spurdi. Sellele vastas küll BC Rawesti mängiv treener Marko Miir korviga, kuid see ajas õnnekütid veel tigedamaks. 15-0 lisaspurt, ja tagatuled hakkasid paistma lõpuni koduvõistkonna jaoks. Teisel veerandil oli pusimist rohkem, ja LakiLakide tempo tõmmati korraks maha. Poolajale mindi siiski koduvõistkonna 31-punktilises kaotusseisus. Kolmas veerand oli taas kannatuste jada raskestiillastele, aga meelelahutusürituste korraldajate tuju see ei langetanud, võideldi vapralt. Kolmanda veerandi lõpp ja viimase veerandi algus kujunes LakiLakide jaoks 8-minutiliseks spurdiks, sest BC Rawesti kahele punktile vastati 32 punktiga. Mängu lõpp natuke taas vaibus, ja hardstylerid vähemasti ei pidanud rünnakunumbrites häbisse jääma – tulemusega 44-113 (10-30, 13-24, 10-32, 11-27) kuulutati mäng lõppenuks.

Võitjate poolel sebis endale enim punkte Gert Kuuskmäe – 28 punkti. Spurtidele aitasid suuresti ka Freddy Haljandi 20, Joonas Rihma 14, Raiko Annaski 12, Kaspar Komissarovi ja Joosep Kušvidi 10 punkti. Esimese ühise karastuse ametlikus mängus saanud BC Rawesti parimad poeg oligi mängiv treener Marko Miir 12 punktiga. Teised mehed abistasid rohkem  kaitses.

VS

Õhtu teises mängus kohtusid kell 20.10 Tallinna Südalinna Koolis Liiga korraldajatelt ainult kiidusõnu saanud Tallinn Bobcats ja “staazikas” Liiga liige, BC Forwards/Retlar Legends/35+ võistkonnad. Ka Tallinn Bobcats võistkond sai oma esimesed karastuses Retlar Harrastuskorvpalli Liigas, ja võib julgelt väita, et võistkond kohanes tasemega kergelt. Äramärkimist väärib ka asjaolu, et kõik mängijad on kokku sulandunud ühiseks tiimiks välisriikidest. Liigal on au kohata kaasa tegemas võistkondi, kes toovad juurde rahvusvahelist hõngu. Ka selles paaris oli enne mängu keeruline ennustaja rollis olla, sest seni on kohtutud vaid nädalavahetuse liigas, aga sedagi, parralleelselt kõrvalväljakutel, teiste vastaste vastu sahistades.

Mäng ise algas teadmatuses, kus kumbki võistkond ei osanud oodata, mida vastane järgmiseks teeb. Kui foorwardslased alustasid kahe tabava kaugviskega, siis Tallinn Bobcats jõudis viigini nii kolmese kaare tagant, vabaviskest, kui ka lähiviskest, punkte teenides. Edasine kujunes koduvõistkonna jaoks ebaõnnestunud rünnakuürituste jadaks, sest forwardslaste 11-mnele punktile suudeti vaid ühe vabaviskega vastata. Teist veerandit alustati 9-punktilisest kaotusseisus, ent Tallinn Bobcats võttis end kokku, ja surus rohkem igas elemendis, ja vaikselt liiguti lähemalt, olles veerandaja keskel 7 punktiga tagaajaja rollis. Siis pani BC Forwards/Retlar Legends/35+ kõik, mis teele läks, ka korvi, kuigi midagi kerget ei olnud. Lõpuspurt 13-2 andis foorwardslastele turvalisena tunduva edu poolajaks. Ka kolmas veerand ei toonud Tallinn Bobcatsile midagi head, sest palju möödaviskeid vabaviskejoonel ei tahtnud kuidagi skoori kasvatada. Neljanda veerandi alguses oli koduvõistkonna kaotusseis juba 29-punktiline, ent lõppu kindlalt dikteerinud, ning 16-6 lõpu teinud koduvõistkond pääses suurest hävingust, jäädes kokkuvõttes alla tulemusega 48-67 (10-19, 10-19, 12-18, 16-11). Mängu muutis atmosfääris eriliseks tõsiasi, et Kalev Cramo VTB Liiga mängujärgselt siirdus ca 10-pealine Kalev Cramo fanclub otse RHL karikamängule, ja see, mida see punt kaasaelamise välja andis, jättis suure mängu tunde. Ja oligi suur mäng.

Võitjate poolel ei hoidnud end üldse tagasi Mark Metsla, kes kogus 20 silma. Priit Zoova teenis 16, Saimon Moondu 13 ja Denis Gradusov 10 silma. Kaotusekibedust tundma pidanud, end tublisti esinenud Tallinn Bobcatsi resultatiivsemad olid Christian Tchabeth Kammi 12 (teenitud vabaviskeid 11), Joaquin Baez 9 ja Howard Huang 8 punktiga.

  VS

09.12.2019 kell 15.15 rullus lahti I ringi põnevaim etendus, kui Play Arenal hakkasid edasipääsu nimel võistlema BC Smsraha ja Randvere Harrastajad. Võistkonnad, kes lähiajaloos said juba üksteise võimeid proovida põhiturniiri raames, ja toona väljus võitjana Randvere kihelkonna esindusvõistkond. Aga, uus päev, uus mäng, uued tuuled.

Mäng algas kontrollivalt, kus kumbki võistkond püüdis oma “nišši” leida, ja seda peale suruda. BC Smsraha mängijad olid valinud rünnakustrateegiaks kerged korvid, püüdes sinilindu rohkem kauge kaare tagant, samas, kui Randvere Harrastajatele jäi üle teravuste toel vabavisetele loota. Kui rahameeste strateegia töötas, siis Randvere kihelkond “lõikas näppu”, sest teenitud 12-st vabakast visati üle poole mööda, ja vannuti minilahingus 10 punktiga alla koduvõistkonnale. Teine veerand kuulus kategooriasse “vahel ka igavam sett”, kus midagi otsustavat ei toimunudki, ning napi setivõidu teenis taas BC Smsraha. Pikemalt pausilt tulles tiksuti sellises rahulikus tempos, ent 25-ndal minutil rahameeste tehtud 6-0 minispurt pani Randvere Harrastajate lootused edasipääsust kahtluse alla, sest lahtise mänguga veerandi lõpuks jäädi juba 14 punkti kaugusele rahameestest. Normaalaja viimane veerandil olid võistkonnad justkui ümber sündinud. BC Smsraha ei suutnud midagi, samas, palju paremini kui enne, õnnestusid ettevõtmised Randvere Harrastajatel. Nii jõutigi viimase veerandi 10-ndaks minutiks tagasi mängu esimesse sekundisse – viigiseisuni!!! Lõpus oli randverelastel isegi võimalusi võiduks rohkem, aga need vabavisked ei kukkunud taas. Teeniti 4 vabaviset, tabati vaid 1, ja ka siis oli kahe-punktilises eduseisus võimalik mängu võit võtta. BC Smsraha aga ei lubanud sel juhtuda, ja sisuliselt viimaste sekundite korviga viidi mäng lisaajale!!!

Lisaaeg oli aga juba Randvere vanemapoolsete härrade jaoks liig, ning rahamehed suutsid võtta 6-punktilise lisaaja võidu, hoolimata ka faktist, et kuus vabaviset suudeti mööda visata. Kokkuvõttes seega pääses karikavõistluste veerandfinaali BC Smsraha, tulemusega 83-77 (26-16, 11-9, 19-17, 12-26, 15-9).

Võitjate poolel panustasid enim Igor Preitlov 15 punktiga (sh. 5 kaugviset), Anton Tsertov ja Igor Teterin 13 punktiga ja Ian Jürgenson 12 punktiga. Kaotajatest parimaid numbreid näitas vanameister Reigo Roos (26 punkti), Heiki Silm lisas 18 punkti (sh. 11 teenitud vabaviset) ja Kardo Laats 17punkti.

I ringist edasi pääsenud BC Smsraha sõidab veerandfinaalis nüüd külla KK Pelgulinna võistkonnale, LakiLakid võõrustavad BC Sulevit ja BC Forwards/Retlar Legends/35+ võtab vastu Eurofasteners võistkonna oma kodusaalis.